Jak jsme ve škole vyráběly sushi

Bez názvu-1

Ve středu 28. listopadu 2018 se naše školní kuchyňka proměnila ve výrobnu lahodné pochoutky, tradičního japonského sushi, které se ve světě stalo fenoménem a způsobilo gastronomický boom v řadě zemí.

Eliška, Vivi, Leonka a Sofča, čtyři kamarádky ze VI.A, se rozhodly téhle dobrotě přijít na chuť a zároveň přenést trochu atmosféry dálného Východu k nám, do srdce severní Moravy.

Nešlo totiž pouze o samotnou výrobu sushi. Celé akci vévodily holky se stylovými účesy, jimž vlasy spínaly dekorativní japonské hůlky a nechybělo ani stylové líčení evokující šikmé zúžení očí Japonek. Tradiční japonský úklon a přání itadakimasu (dobrou chuť) dokonale dokreslily ducha celé téhle akce á la Japonsko.

Holky měly skvělou vedoucí. Paní asistentka a maminka Leonky, Jana Vališová, má s přípravou sushi bohaté zkušenosti. Tuhle lahůdku japonského původu totiž často připravuje své rodině.

Říká se, že sushi buď už nikdy ochutnat nechcete, anebo si získá vaši lásku na celý život. Rychlost, s jakou si tyhle malé rolky rozebrali návštěvníci školní kuchyňky, rozhodně svědčí pro druhou z variant.

PŘEČTĚTE SI RECEPT NA OBLÍBENOU VERZI SUSHI, JAK HO RÁDA PŘIPRAVUJE PANÍ JANA VALIŠOVÁ.
MRKNĚTE I NA VIDEO POD FOTOGALERIÍ.

 

MAKI SUSHI

První písemná zmínka o suši pochází z období Nara, konkrétně z roku 718 n. l.

Suši se vyvinulo z nare-suši, což bylo jídlo z ryb kvašených v rýži. Prosolené ryby se na několik měsíců vložily do vařené rýže, případně směsi rýže a obilí. Zde pak probíhalo mléčné kvašení, které ryby konzervovalo a umožňovalo je dlouhodobě skladovat.

Ráda bych se s vámi podělila o to, jak suši připravuji doma já své rodině.

Na přípravu budeme potřebovat: 500g suši rýže

80ml rýžového octa

1,5 lžička soli

3 lžičky cukru

NORI řasy ( asi 6 ks )

Na plnění si můžete vybrat : čerstvého lososa, tuňáka, krevety..

salátovou okurku, avokádo…

K suši: sójová omáčka KIKKOMAN

růžový zázvor

wasabi

Postup:

Do většího hrnce si nasypeme rýži, kterou pečlivě několikrát propereme tak, aby voda byla čirá.

Rýži neochucujeme a dáme ji rovnou vařit na mírný plamen asi na 20 min. pod pokličku.

Mezi tím si nakrájíme suroviny, kterými budeme suši plnit. V malém hrnci si připravíme rozvar tak, že zahřejeme rýžový ocet spolu s cukrem a solí, ale nevaříme ho. Až je rýže uvařená, ještě horkou ji přesypeme do velké, nejlépe skleněné mísy a pomalu ji proléváme připraveným rozvarem, který ji ochutí. Na bambusovou podložku si položíme řasu lesklou stranou dolů a na ni namočenou rukou pokládáme pravidelnou tenkou vrstvu rýže. Asi do středu klademe na tenké proužky nakrájené suroviny, které jsme si vybrali a řasu smotáme. Pomocí bambusové podložky vytvarujeme, namočeným nožem nakrájíme na kolečka a můžeme podávat. Nejlépe se sojovou omáčkou, růžovým zázvorem a s wasabi.

Recept na suši si každý najde sám podle toho co mu chutná. Poměry si můžete upravit, ale postup a ingredience se snažte dodržet aby suši zůstalo typické.

Jana Vališová

298 návštěv celkem 1 návštěv dnes