Nejraději mají rajskou omáčku, říká Boženka

bozenka

DSC_0143
Vždy usměvavá, milá a ochotná, takovou ji známe. Paní Boženka byla tak laskava a ZSBROKU prozradila některá tajemství ze školní kuchyně…

1) Jakým způsobem se sestavují jídelníčky?

Podle ročního období, tabulek doporučených ministerstvem zdravotnictví a školství, jedná se o přesně dané receptury vyhovujícím školním jídelnám.

2) Jsou jedničky a dvojky nutričně vyvážené?

Ano.

3) Preferují děti spíše sladká jídla?

Ve většině případů ano, jako např.: buchty, buchtičky se šodó…

4) Která jídla jdou nejvíce na odbyt?

Smažená, která se však snažíme co nejvíce omezit.

5) Je rozdíl ve výběru mezi staršími a mladšími žáky?

Ano, menší děti preferují spíše sladké, naopak se starším věkem dětí převažují slané, masité pokrmy.

6) Které jídlo je jejich nejoblíbenější?

Podle mého názoru je to rajská omáčka.

7) Jakým úpravám jídla se raději vyhýbáte?

Rozhodně smaženým, pokud však k této možnosti dojde, volíme konvektomat před fritézou.

8) Pro kolik lidí celkem vaříte?

Zhruba okolo 480 strávníků, číslo není vždy rozhodné.

9) Co všechno umí konvektomat?

Jak už bylo zmíněno, patří zde smažení, nadále vaření masa, vejcí, knedlíků, rýže, zeleniny, pečení masa i buchet.

10) Kolik by konkrétní jídlo z naší jídelny stálo v běžné restauraci?

Když vezmeme například svíčkovou, u nás je pevná cena 57 Kč pro cizího strávníka, v restauraci se cena liší použitými surovinami, a také vezměme ohled na majitele, který chce mít tržbu, čili min. o 40% navýšení ceny je adekvátní, čili bychom se dostali v lepším případě na 80 Kč minimálně.

11) Od kterého roku pracujete jako kuchařka? V čem se stravování nejvíce změnilo?

Patřím ke kmenovým zaměstnancům Základní školy Okružní 38, ale začínala jsem na Základní škole v Lomnici u Rýmařova, takže celkově již pracuji 32 let jako kuchařka, hlavní kuchařku vykonávám třetím rokem. Rozhodně ve využití nové techniky, větší výběr kvalitních potravin, větší výběr nových receptů a navíc i možnost použití vlastních osvědčených receptů.

Velká změna nastala ve výběru zeleniny, kdysi jsme měli v zimě jen Mochovskou a dnes máme obrovský výběr mražené zeleniny, např. Bretaň, Mexiko, Jarní, baby mrkev a hlavně nemusíme podávat jen tuto mraženou, stačí, když paní vedoucí řeknu a objedná zeleninku čerstvou, celoroční přísun není problém.

12) Kterým jídlům se vyhýbáte vy sama a proč?

Především zde patří uzeniny, jídla s velkým obsahem cukru či soli, koření a již dříve zmíněným smaženým jídlům, potravinám obsahující velkému množství „éček“, glutamanů, které jsou pro lidský organismus nezdravé, především pro děti.

13) Co byste doporučila našim strávníkům?

Vždy si můžete vybrat z našich dvou jídel podle chuti, bez obav z nekvalitních surovin. Nebojte se zdravé výživy, kterou se snažíme co nejvíce preferovat – luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, kuskus, bulgur, pohanka, divoká rýže, rýže tříbarevná…

11) Co byste sama dodala?

Doufám, že do budoucna budete spokojeni se stavbou jídelníčku, výběrem surovin, celkově hotovým produktem. Budu se snažit vám vycházet vstříc a budu se těšit na další „dobrou chuť“ v naší jídelně.

Boženka Majáková, hlavní kuchařka

(Rozhovor se uskutečnil 6.6.2015)

1835 návštěv celkem 2 návštěv dnes