Barevné dny trochu jinak :-)

…také v letošním školním roce pokračujeme v sérii barevných dnů. Barevné dny se budou vztahovat k určité události…

I čokoláda má svůj svátek J (Mezinárodní den čokolády, který připadá na neděli 13.9.).

…a my ho oslavíme HNĚDÝM dnem – již tento pátek 11. 9.

Historie…

  • Čokoládová historie začíná v období před více než 3000 lety. Již v té době indiáni kmene Olméků pěstovali v deštných pralesích Mexika kakaovníky.
  • Mayové první uvařili hořkou tekutinu z kakaových bobů.
  • Kakao pila vyšší honorace a bylo také součástí různých rituálů. Kakaovník byl posvátným stromem.
  • Boby sloužily i jako platidlo. Za 100 bobů bylo možno koupit krocana, za 30 bobů králíka, velké rajče stálo 1 bob a ryba 3 boby. Takové byly ceny okolo roku 1545.
  • Aztéčtí Indiáni připravovali z kakaových bobů nápoj zvaný choco-atl, který připravovali z pražených, rozmělněných kakaových zrn, k nimž přidávali vodu nebo kukuřičný odvar.
  • Zpočátku panovala k čokoládě skepse. Když na své čtvrté výpravě roku 1502 přistává Kryštof Kolumbus na ostrově Guanaja poblíž dnešního Hondurasu, dostává od místních domorodců dárek v podobě kakaových bobů a stává se tímto prvním Evropanem, který je spatřil. Španělům připomínaly mandle a nevěnovali jim žádnou pozornost. Když později představil boby na španělském dvoře královny Isabely a krále Ferdinanda, napěněný hořký a pálivý nápoj, který Indiáni z kakaových bobů vyráběli, si nezískal žádnou oblibu.
  • Aztékové boby nejprve upražili, potom rozemleli a do této hmoty přidali vodu a koření. Vše promíchali, až se vytvořila pěna.
  • Hernán Cortéz znovu představil kakaové boby královně Isabele a králi Ferdinandovi v roce 1528 a vysvětlil jim, v čem spočívá bohatství kakaových bobů. Také poprvé ochutnali kakaový nápoj, protože Cortéz s sebou přivezl i potřebné nástroje na přípravu nápoje. Cortéz přidal do napěněné hmoty vanilku a cukr a nápoj si začíná získávat oblibu jak v koloniích, tak i na španělském dvoře.
  • V roce 1606 přivezl benátský kupec Antonio Carletti kakao do Itálie.

Nakonec prodal španělský král Filip V. monopol na prodej kakaa do všech zemí jedné společnosti, kterou k tomuto účelu zřídil. Po těchto událostech se pití čokolády rozšířilo do dalších evropských zemí a obliba čokolády stoupala.

  • Do Londýna se čokoláda dostává okolo roku 1650 a měla okamžitý úspěch.
  • Američané znají čokoládu díky pánům Jamesi Bakerovi a Johnu Hannovi, kteří vyrobili první čokoládu v Nové Anglii/ USA/ v roce 1765.
  • Prakticky do počátku 19. století byla čokoláda běžným občanům neznámá. To se změnilo, až když technické vynálezy umožnily masovou výrobu.
  • V roce 1875 vyvinul Švýcar Daniel Peter první mléčnou čokoládu.
  • Švýcaři se zasloužili i o vynález oříškové čokolády.
  • K rozšíření čokolády přispěla překvapivě i první světová válka, kdy byla čokoláda dodávána vojákům, totéž se opakovalo i ve druhé světové válce a toto vše mělo za následek, že skutečně masová spotřeba čokolády ve světě začala až po těchto dvou světových válkách.

Dobrou chuť 🙂 …

Zdroj: http://www.cokomuzeum.cz/historie-cokolady